Wednesday, October 30, 2013

Våga säga ifrån eller bara vara tyst?

Jag tror vi alla vet att vården i Sverige inte är felfri. Frågan är bara vad jag som sjuksköterskestudent kan göra? Det finns många som har jobbat länge inom yrket och "kan allt" eller helt enkelt bara gör på sitt eget sätt. Problemet är bara att saker och ting utvecklas vilket innebär att mycket som var rätt för några år sedan idag är fel. Eller att slarvpellar gör saker på sitt vis eftersom de alltid gjort på det sättet. Så ska jag som elev då komma och rätta de gamle rävarna eller bara se på och intala mig själv att jag ska göra bättre?
Även det kan ju anses vara själviskt eftersom det handlar om patienternas hälsa.

Bollade lite med en kurskamrat när vi cyklade hem från sjukhuset och jag tror nog att jag kom fram till att jag ska vara korkat smart i fortsättning. Inte ifrågasätta utan istället fråga det självklara. " Jaha, man behöver alltså inte ha handskar?" eller "Förlåt jag har glömt, hur länge skulle man låta bedövning sitta nu igen?".

Slarv och medvetna fel görs. Jag har dock lovat mig själv att den dagen jag börjar slarva och därmed sviker min patient så är det nog dags att byta yrke. En patient kom och tackade av mig idag eftersom jag inte kommer hinna träffa henne något mer och sa bl. a att jag var den bästa "halvsjuksköterskan" hon någonsin haft och hon önskade mig all lycka i framtiden. Det värmde.
Älskar för övrigt min praktikplats, min handledare är bäst!

Jag ska bli sjuksyster jag

Tralalala.

Syster är säkert tjusigt att va. Och ändå från dag till dag bråkar jag med mig själv om det verkligen är det jag vill bli. Men i slutändan så är det inte sjuksköterska jag vill bli, påminner jag mig själv om hela tiden, jag vill bli barnmorska och då måste jag gå den här vägen. Om jag inte hittar en annan inriktning på vägen. För jag kommer aldrig "nöja mig" med sjuksköterska. Jag vill inte vara underbetald och behöva kämpa för en lön som egentligen är så självklar att jag som färdigutbildad sjuksköterska förtjänar.

Jag ska bli sjuksyster jag, tralalala. Men jag vill inte tappa mig själv på vägen och förlora min identitet. Människor förändras med tiden och vården försöker hänga med men jag känner stor sorg över att behöva se ut på ett visst sätt i sjukvårdssammanhang. Jag ser ner på mina korta omålade naglar och det svider lite. Mina smycken ligger och dammar i en låda och det känns sorgligt. "Äsch vadå, det är ingen idé att sminka sig när man bara ska till jobbet". Förlåt morfar, men lösningen här verkar vara att tatuera hela kroppen för att visa vem jag är och just nu känner jag mig nästan som ett tomt ark. Älskar att leka med färger i mitt hår som nu mest hela tiden är uppsatt, gör mitt bästa för att vara påhittig och göra fina frisyrer.
MEN allt är en fråga om hygien i slutändan och det är väl klart som fan att det är värt det! Jag älskar att gå runt i sjukhuskläderna och jag känner mig stolt över min namnskylt med en Röda Korset-logga på. Sträcker lite extra på mig när jag säger att jag läser till sjuksköterska för det ÄR ett fantastiskt yrke!


Nu ska jag återgå till att räkna läkemedel!

Tuesday, October 29, 2013

Blood

Hej hej.

Nu är jag inne på min andra praktikvecka och jag trivs jättebra! Har en supergullig handledare men henne börjar jag gå "på riktigt" med imorgon, har gått med tre olika undersköterskor innan :) Får tänka igenom lite vad jag får och inte får skriva eftersom jag skrivit på sektretess men det ska nog inte vara någon fara ;) Har fått se väldigt mycket de här dagarna och känner mig som ett litet barn som blir trött alldeles för fort pga alla nya intryck. Jag har i alla fall kommit fram till att jag gillar att jobba med patienter (ja det var väl tur Suzanna, du läser ju till sjuksköterska...) men jag var faktiskt lite tveksam tidigare. Har ju jobbat på äldreboende tidigare men där lär man känna de boende mer än korttidspatienter.
Så vad gör jag på dagarna då?
Än så länge har det som sagt varit mjukstart eftersom jag gått med uskor. Fast det beror på vad man menar med mjukstart, de gör ju väldigt mycket tungt jobb. Men jag får ta en massa prover såsom vitalparametrar (puls, blodtryck, kroppstemperatur, saturation mm), tömma katetrar och stomier, rengöra sår, hålla koll på nutritions- och vätskelistor, skriva journal och ta hand om basal hygien på de som behöver :) Har även testat en bladderscan och varit med vid flera EKGn.
Idag tog jag, Mathias och Anton blodprov på varandra på lunchrasten... Vi lyckades alla få ut blod men vi var väl lite nervösa, bättre att testa på varandra för första gången än på en patient^^

Där har ni även en sneakpeak på min halloweenkostym;) Satt o sydde på korset själv förut.

Nu på torsdag så har jag tenta i läkemedelsberäkning så jag varvar mellan praktik och att plugga matte. Det börjar lossa nu, var ett bra tag sen jag behövde räkna på det här viset men man känner sig väldigt smart när man får till det^^

Nu blir det visst lite Star Wars och vin!

Monday, October 14, 2013

Weekend

Hej hej!

Nu har jag förberett en massa inför min praktik som börjar nästa vecka, så spännande och nervöst! Jag hoppas att det kommer gå bra :) Kommer jobba på en allmän geriatrik-avdelning och få öva på lite saker såsom journalskrivning, sätta kateter, suga övre luftvägar och venprovtagning mm.

Jag är helt slut efter den här helgen och har dessutom dragit på mig en höstförskylning. I fredags så fick Clara sin födelsedagspresent av mig, haha! Vi hade en kompisdate på Gärdet där vi var på tro, hopp & kärlek-utställningen på Sjöhistoriska. Vill tatuera mig efter den! Sen gick vi därifrån till kungsholmen där vi åt middag på Mamas&tapas, är fortfarande mätt ;)

Efter middagen mötte vi upp några från klassen och drack öl, jag och Clara började fira in Oktoberfest med snygga mustascher som vi fick av bartendern ;)

Både lördag och söndag har jag jobbat men har lyckats spendera tid med David och Roy mellan passen. I lördags tog vi en långpromenad på skogskyrkogården, himla vackert där nu med alla färgglada löv.


I söndags så träffade vi Märta, Tony och lilla Alice när jag var klar på jobbet. Hundarna fick leka i hundrastgården på söder. När de var helt slutlekta körde vi hem till oss på en kaffe och då fortsatte de leka :) Roy är fortfarande trött efter det haha.

Roy är lite småkär i Alice och sprang efter hennes rumpa hela tiden... En fralla som heter Harry var där och de tre lekte i våras, de kom typ ihåg varandra!

Flykten slutar här

Varje år flyr 14 000 barn till Sverige från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld eller övergrepp. Väl här får många av barnen fortsatt sina rättigheter kränkta. Vi vill rikta ljuset mot barn på flykt och ge dem en röst.
Klicka på bilden för att skriva under. 

Thursday, October 10, 2013

All for children

Godmorgon!

Jag var uppe tidigt imorse och gick på ett event på H&M med mamma. Där presenterades årets släpp av H&M:s ”All for children”-kollektion där 25 % av försäljningspriset går till UNICEF. Det bjöds på god frukost och det var folk från UNICEF, Mama & H&M som pratade om kollektionen. Blev helt kär i alla små kläder, dock tog de finaste slut väldigt snabbt :) Båda mina syskon fick lite nytt i garderoben :)

Mina favoriter var 1700-talsklänningen, piratrocken och Beetlejuicekostymen (vill att min framtida son ska ha en sån^^)



Älskar självklart mops-handväskan också, fick dock ingen bra bild på den :) 



Jag och mamma sprang även runt och köpte lite till oss, hittade bl.a en tröja på barnavdelningen som passade mig, haha!

Monday, October 7, 2013

Senaste tiden

Hej igen!

Sitter och försöker klura ut vad jag har haft för mig på senaste tiden förutom att ha varit i skolan. Men det är mycket skola och på helgerna gör jag mitt bästa för att vara social och samtidigt vila ut, hoppas jag lyckas:) Har lyckats vara ute och festat två helger i rad! Förbryllar mig själv! Försöker dessutom hålla mig måttligt nykter på lördagar för att klara av att dansa pole på söndagar. Puh, hårt liv ;)

I lördags var det sittning på Medicinska föreningen vid Karolinska med Ersta, KI, Sofiahemmet och några kadetter från Karlberg. Det var en jättetrevlig middag, bra underhållning och sedan dansade vi till sent på natten. Stapplade hem i mina klackar vid 4 på morgonen. Vi hade hur kul som helst och träffade mycket roligt folk, hade dock roligast med röda korset-människorna ;)

Jag har så fina klasskompisar :D

Oktober

Im alive! Kör numera på ett inlägg i månaden verkar det som... Det är hektiskt nu! ;)

Kurs Nr.2 har dragit igång för den här terminen och kan även meddela att jag klarade den första! Så 7.5 hp rikare kör jag nu vidare på den nya kursen: Basal omvårdnad med inriktning på den äldre människan. Känner mig ganska trygg än så länge och mycket av det kan jag nog tacka mitt sommarjobb för, jobbade ju på äldreboende och jobbar även extra där nu i höst. Nu får vi öva mer praktiskt såsom att sätta kateter, lägga om sår och ta blodtryck. Ska ha KTC i venprovning imorn vilket är lite nervöst:) Men än så länge så är det bara på dockor.

Första veckan hade vi en föreläsning om munhälsa och efter det gjorde jag av med en förmögenhet på apoteket... Skämt åsido men lärde mig väldigt mycket och köpte hem lite grejer;) Var hos tandläkaren i lördags och fick tummen upp så det är bara att fortsätta på samma sätt :D

V6, Zendium och SB12 skulle tydligen vara bäst enligt föreläsaren :)